Радостта на малки неща

#животче Моя бабичка беше много затрогваща. И тя се държаше като приказна принцеса. Сякаш тя избягаше от приказка ^__^. Тя знаеше как да се учудваше от малки обикновени неща в живот, как да ги приемаше като чудесата. Тя много често беше въсхищена — от слънцето, от изроснати зеленчуци в неин двор, от приготвена храна.
Емоционални наркомани — нейни децата и внуците бяха винаги недоволни, защото на тях винаги не беше доста радостта — ту те имаха тежък живот, ту трябва на тях непрекъснато нещо ново, интересно. Да, моите многи други роднини не знаеха как да видяха радостта в живот. Само дядо, бабичка, и моят брат имаха този прекрасен навик. Дядо можеше да сидеше на пейка, наоколо къща час или два часа, кога имаше почивка от работа и усмиваше на слънце, слушаше вятър, гледаше на древа, пътичка преди къща. И кога аз бях много малък, аз го питах — какво ти правиш? И той отговореше — живея. Аз живея.

Моята бабичка винаги е говорила — гледай, какъв хляб аз направих, това е чудото! Тук е захар, брашно… и гледай, какво стана! Ну гледай, бе! Гледай, какво чудото — цвят изросна наоколо пътичка, тук коли минават, а той изросна! Това е чудото!

И така за всичко, за хубаво платно, за природата, за труд на човек. Това беше толкова искрена радостта, че аз исках също да я чувствам! Исках да знаех, как можеш да чувстваш красота на малък момент и малко нещо. То е естетика. Радостта и смисъл на живот коите не зависят от внъшна ситуация. Кога не трябваш че свят ти забавлява. Кога не трябваш новото, новото, новото, интересното, по-интересното, повече от эмоции, повече… И аз разбрах, как да правя това, как да чувствам това.

И сега аз мога да видя макрокосмос в микрокосмос. Естетика е там, къде аз съм, не в други держави, градове, места, или забавления.

Горки са хората, коите са принудени да търсят нови и нови забавления, коите са принудени да търсят нови впечатления, коите са принудени да търсят нови хората, непрекъснато, защото не могат за чувстват красота и радостта винаги и навсякъде.

Тук е албум — радостта на микрокосмос.

Русские про мою бабку-принцессу уже все знают)))

https://www.facebook.com/SVYAT0S/media_set…

Image may contain: plant, outdoor and nature

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s